2 Haziran 2012 Cumartesi

"Boşanma ve Çocuk" - Bechos Özel Haber!



Çiftler boşanacakları zaman çocuklarına durumu nasıl açıklamalı ve onlara nasıl davranmalıdır? 


Boşanma kararı alan anne babaların oldukça merak ettiği bu soruların cevaplarını bechos.com için araştırdık.


1) Kaç yaşında olursa olsun, boşanmanın ne demek olduğunu çocuğunuza anlatın, anlayacaktır. Ebeveynleri arasındaki anlaşmazlıklara şahit olan ve bu duruma maruz kalan çocuklara durum anlatıldığı zaman çocuklar daha az sıkıntı çekeceklerdir.


2) Aile arasındaki kavga ve tartışmalar çocuklar için, ebeveynlerinin boşanması neticesinde karşılaşacakları sıkıntılardan çok daha büyüktür, çünkü ister istemez içinde bulundukları ortama dahil olur, bu ortamın ruh haline bürünürler. Çocuklar yaşadıkları ortama ayak uydurur ve ortamın iyi kötü yönlerini sahiplenirler. Bu yüzden anne baba, çocuklarına açıklama yapmadıkça onlar hayatın böyle olduğunu ve böyle devam edeceğini düşünürler.


3) En uygunu boşanma kararını çocuğa birlikte açıklamaktır. Bu konuda anne babalar, sakin bir ruh haliyle, kendi tartışmalarını, anlaşmazlıklarını bir kenara bırakarak, ebeveyn kimliğiyle sorumluluklarını üstlenerek hareket etmelidirler.


4) Ayrılığa dair ne söyleyebilirsiniz?


Mesela:  "Baban ve ben artık eskisi gibi yaşamayacağız. Karı koca olmaktan vazgeçtik. Bu yüzden baban ayrı bir eve yerleşecek, o ev de onun evi olacak." Çocuğunuza kendi hayatında her şeyin olduğu gibi devam edeceğini de söylemeyi de unutmayın.


5) Çocuğun üzerinden suçluluk duygusunu almak lazım, çünkü çocuk bu durumun müsebbibi olarak kendisini görür. Bu konuda onun hiçbir kabahati olmadığını, boşanma sebebinizin o olmadığını ona söylemelisiniz. Böylece çocuk kendi suçu olup olmadığını merak etmeyecek ve huzursuz sendromlara yakalanmayacaktır.


6) Çocuğunuza olan sevginizi  belli edin, çünkü onu artık sevip sevmeyeceğinizi merak edecektir. Devamlı olarak onu sevmekten vazgeçeceğinizi düşünecektir. Onu her zaman kalbinizde taşıyacağınızı, hiçbir şeyin değişmeyeceğini ona hissettirin!


7) Derdini anlatmasına izin verin, rahatsızlığını, kızgınlığını, çocukça duygularını dinleyin. Çünkü bu dışavurumlar pek sık açığa çıkmaz. Bu yüzden ona istediği zaman sizinle konuşabileceğini söyleyebilirsiniz. Bununla beraber istediği zaman sorularını yanıtlayabileceğinizi de belirtin.


8) Kendince bir savunma mekanizması oluşturmasına izin vermeyin. Bütün çocuklar boşanan anne babalarının sonunda tekrar barışacağına inanırlar. Ona böyle bir şey olmayacağını yeniden bir araya gelmeyeceğinizi açıklayın.


9) Çocuğunuzun duygusal dengesini korumak için, onun hiçbir şekilde aranızda aracılık yapmasına izin vermeyin. Kavga zamanlarınızda ve sizin birbirinize olan öfkelenmeleriniz esnasında onu kendi tarafınıza çekmeye çalışmanız onun için bir hayli yıkıcı olacaktır.


Çocuğunuzun aslında size ne söylemek istediğini merak ediyorsanız , popüler yazılar listesinde yer alan       Çocuk Manifestosu  ' nu lütfen okuyun

Bechos.com için araştırılıp hazırlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder