24 Haziran 2012 Pazar

"Çölyaklı"lardan mısınız?



"Ülkemizde ve dünyada her 100 kişiden birinin ÇÖLYAKLI olduğunu biliyor muydunuz? Yani kaba bir hesapla, yetmiş milyonluk nüfusumuzun tam yedi yüz bini, evet doğru okudunuz, 700.000 kişi henüz tanı almasa bile gerçek bir Çölyaklı.

Belirtileri sindirim sisteminin başka rahatsızlıkları ile kolayca karıştırılabildiği için geç teşhis edilebilen bir hastalık Çölyak. Buğdaygiller; yani arpa, buğday, çavdar ve yulafta bulunan gluten adlı protein, Çölyaklıların ince bağırsaklarında besinlerin kana karışmasını sağlayan doku yapısını bozarak besin emilimini aksatıyor. Bunun sonucunda, beslenme yetersizliği ve ardından Tip 1 diabet, hepatit, kemik erimesi, sindirim sistemi ve cilt kanserlerine varan bir dizi, tedavisi pahalı ve uzun süren başka hastalıklara yol açıyor.
*Tanı koydurmak için lütfen hastalanmayı beklemeyin, kendinizi tanıyarak yaşayın.
Teşhis edildiği andan sonra çölyaklıların gluten içeren tüm gıdaları hayatlarından çıkarmaları gerekiyor. Bu adımdan sonra hepimizin her gün bir bardak çayın yanında aradığımız simit, börek, sıcak ekmek, pizza, güzelim hamurlu tatlılar ve hemen aklımıza gelmeyen yüzlerce yemek çeşidi çölyaklıların hayatlarından bir çırpıda çıkıyor.
Artık çölyaklılar evleri dışında glutensiz gıda maddeleri bulabilmek, diyetlerini bozmadan yaşamak için kesme şekerden kuru kahveye, ilaçtan kozmetiğe, tükettikleri her üründe gluten olmadığı konusunda emin olmak için yoğun bir çaba göstermek zorundalar.

Özellikle çocuklar, ders zili ile koşulan okul kantinlerinden, kursa giderken önünden geçtikleri hamburgerciden ya da köşedeki simit tezgâhının önünden bakışlarını başka yönlere çevirip geçmek zorundalar. Ev dışında yiyecek bir şeyler bulmaları zor ve pahalı. Glutensiz gıdaların önemli bölümü ithal dolayısıyla fiyatları yüksek. Yerli firmalarca üretilen glutensiz gıdalar ise henüz her yerde kolayca bulunamıyor.

Bu nedenle çölyaklıların ne yiyebileceğim diye düşünmeden gidebilecekleri mekânların artması yıllardır özlemle bekledikleri bir ayrıcalık…

Nerelerde Glutensiz gıda buluruz? 

İstanbul Maltepe Sahilyolu, Süreyya Plajı tren istasyonunun ön tarafında bulunan Glutensiz A’da 216 çölyaklıların glutensiz yaşamlarında önemli bir kilometre taşı olmak amacıyla, bu ayrıcalığı onlara sağlamak için yepyeni bir proje ile yola çıkıyor.
Mutfağı tamamen bağımsız olarak hazırlanan mekânda gluten kontaminasyonunu sıfıra indirgeyecek bir özenle çalışılıyor.

A’da 216 işletmeciliğini Ebru Omurcalı’nın üstlendiği ve 4 çölyaklının bir araya gelerek danışmanlık yaptığı bir restorant. Bu restoranın mutfağı GLUTENSİZ  bir bölüm, burası glutensiz gıdaların titizlikle üretildiği, çölyaklılara ve ailelerinin gereksinim duyacakları tüm gıda malzemelerini bulabilecekleri, yeniliklerle ilgili bilgi alabilecekleri, diğer çölyaklılarla tanışarak birlikte basit yemek tariflerini paylaşabilecekleri keyifli bir mekân. Burada Glutensiz Öğle Menüsü bile var.

İstanbul içerisinde iç rahatlığıyla gidebileceğiniz bir diğer glutensiz mekan ise Shorba İstanbul Restoran Cafe Profilo. 7 Eylül Cumartesi günü “Glutensiz Lezzetler Etkinliği”nde, Çölyak hastaları için glutensiz menüler hazırladı. Barkat ürünleri ile beraber organize edilen etkinlikte Shorba hazırladığı özel şehriyeli tavuk çorbası, makarna menü ve hamburger menü ile konuklarına “dışarıda yeme özgürlüğü” sundu. Evlerinin haricinde hamburger yeme imkânı bulan özellikle çocuk çölyak hastaları hamburger yemenin sevincini yaşadılar. Shorba Profilo’da günlük menülerin yanı sıra artık “Glutensiz Menü” de sunuluyor.

Çölyaklıların Türkiye’de temin edebilecekleri yerli ve yabancı markaları da şöyle sıralayabiliriz:
Barkat, Bezgluten, Shar, Wellandgood, Beşler Makarna, Eti Pronot, Sinangil Un ve Yuva Maya."


Glutensiz, stressiz, mutlu bir yaşam dileğiyle...


(Alıntı : Bilincliinsan 2012)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder