13 Ağustos 2012 Pazartesi

Bacakları Olmayan En Hızlı Şey


Oscar Pistorius.
Güney Afrikalı paralimpik koşucu. "Bacakları olmayan en hızlı şey" diye bilinen Pistorius, 100, 200 ve 400 metrede dünya rekoru sahibi ve karbon fiber yapay protez bacakları yardımıyla koşuyor.
En iyi dereceleri: 100 metre 10.91 sn, 200 metre 21.58 sn, 400 metre 45.07 sn olup hepsi de T-44 sınıfında dünya rekoru.

22 Kasım 1986 doğumlu olan bu genç sporcunun henüz 11 aylıkken iki bacağında da fibula kemiği eksikliği tespit edilmiş. Anaokulu dönemine kadar ailesinin ve doktorların özel ilgisi ile fiziksel olarak güçlenmesi sağlanmış ve vücudunu tam bir bütün gibi kullanması öğretilmiş.
11-13 yaşlarında spor hayatına rugby ile başlamış, daha sonra Pretoria Erkekler Okulu su topu ve tenis takımlarında yer almış.

Sporun her dalını çok sevdiğini söyleyen Oscar, lise yıllarında Olimpik Güreş takımına katılmış ve 2003 Haziranı’ndaki ameliyatına kadar aktif spor hayatına devam etmiş. Bu ameliyatta kendisine fiber protez bacak takılmış ve spora sadece atletizm ile devam etme kararı almış.  

Üniversite eğitimini İşletme Bölümü Spor Yönetimi üzerine seçmiş ve fakültenin tesislerinden daha fazla yararlanabilmek için okulunu uzatarak okumaya karar vermiş. 30 yaşında mezun olmanın kötü bir tarafı olmadığını düşünüyor.

Hayat felsefesini "Fiziki engeliniz sizi engelli yapmaz, yapabilirlikleriniz sizi engel tanımaz yapar" üzerine kurmuş.

Olimpiyatlarda yarışmasına, diğer ülke sporcuları tarafından "avantaj" sağladığı iddiaları ile itiraz edilmişti. Hatta bu nedenle 2008 Olimpiyatları’na katılımı engellenmiş, ancak yapılan bir düzine test sonucunda bu durumun bir avantaj olmadığına karar verilmişti.
2012 Olimpiyatları'nda hepimiz Oscar’ı heyecanla izledik. Kimimiz duygusal bağ kurdu ve yakını olan ampute sporcularımızın böyle bir başarıya imza attığını hayal ettik.

Ülkemizde her belediye, kendi ampute sporcuları için olanakları artırmaya uğraşıyor. Bu konuda en çok göze çarpan Ankara Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü. Üç ayrı spor dalında yer alıyorlar.
Futbol:
Ampute futbol takımında 21 engelli sporcu var ve geçen sene Avrupa ikincisi olmuşlar.
Basketbol:
Tekerlekli basketbol olarak bildiğimiz bu spor da toplam 16 sporcuları var.
Yüzme:
Henüz sadece 2 sporcu var; ama bu sene sayıyı artırmayı hedefliyorlar.

Kulüp, Türkiye'nin ilk ampute futbol sahasını açmış. Hedefleri bir engelliler spor kompleksi yapabilmek. Bu konuda sponsorlara ihtiyaç var. 

Sporcunun zeki, çevik ve başarılısı çok çalışarak ve imkân sağlanarak oluşur.
İmkânı olan herkesi yaşadıkları bölgenin ampute spor kulüplerine destek vermeye çağırıyoruz.

Çünkü gençlerimiz yarınlarımızdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder