3 Temmuz 2012 Salı

Boşanma Bulaşıcı Mıdır?

Yaşamımız boyunca pek çok şeyden etkileniriz. Arkadaşlarımızdan, akrabalarımızdan, yaşadığımız çevreden ve bu çevrenin baskın kültüründen...
Kimimiz sigaraya arkadaşı yüzünden başlar. Kimimiz tuttuğu takımı babası için değiştir. Ama iş, evliliğe ya da boşanmaya geldiğinde en çok çevremizdir bizi etkileyen. 


Peki bu etki, boşanmayı "bulaşıcı" mı yapar?

Amerika'daki Brown Üniversitesi'nde 32 yıl boyunca "boşanma" konulu araştırmalar yapan Psikolog Rose McDermott, yakın bir arkadaşı veya akrabası boşanan çiftlerin ayrılma ihtimallerinin yüzde 75 arttığını açıkladı.

Peki neden?

Çünkü; boşanan insanlar, evliliklerinin veya eski eşlerinin hep olumsuz yönlerini hatırlar. Ayrıca boşanan insanlar, nasihat, öğüt ve önerilerinde kendi yaşadıklarından çıkardıkları tecrübeleri daha fazla aktarır. Aldatılanın, güven noktasını; şiddet görenin öfkesizliği; ilgisiz kalanın ilgiyi ön plana koyması gibi.

Yani kim neden ayrılmışsa ona yönelik telkinde bulunması yüksektir. Bu durumda boşanan kişiler, arkadaşlarına veya akrabalarına farkında olmadan karşı cinse olan güvensizliklerini ve evlilik kurumuna olan inançsızlıklarını aktarırlar.

Temel sorun, boşanan kişinin durumunu ve yaşadıklarını genellemesidir. Her erkek ya da her kadının aynı duygu ve olayları yaşayacakmış gibi aktarmasıdır.
Maalesef bu genellemeleri duyarak büyüyen  insanların etki altında kalma oranı yüzde 75 civarındadır.

UNUTMAYIN;
HER EVLİLİK KENDİ ÖZELİNİ, KENDİ GÜZELİNİ YAŞAR. HERKES SİZİNLE AYNI OLSAYDI, “DİĞERLERİ” DİYE BİR KAVRAM OLMAZDI. SİZ KENDİ DURUMUNUZU BELİRLEYEBİLİRSİNİZ AMA BAŞKALARINI ETKİLEMEMELİSİNİZ!

Türkiye'de Etki’nin İstatistiği :
Boşanmış kadınların yüzde 53,56'sının, erkeklerin ise yüzde 52,86'sının kardeşi boşanmış. Bu veri, 1. derecedeki akrabaların model olma ve etkileme oranının % 50'nin üzerinde olduğunu gösteriyor. O halde, boşanma kararının sadece iki kişiyi değil, genetiğine işlenecek 2-3 kuşağı etkilediğini söyleyebiliriz.
 
Başka bir araştırma; boşanan kadınların yüzde 36,4'ünün, erkeklerin ise yüzde 25,8'inin ailesinde boşanmalar olduğunu gösteriyor. Bu araştırma sonucunda "Daha önce ailede olan boşanmaların diğer boşanmalar için örnek teşkil ettiği" söylenebilir

Dolayısıyla boşanma aslında bulaşıcı bir toplumsal durumdur.

Vicdan ve Boşanma
: “Birebir çalıştığım üç kuşak boşanmış ailelerde, boşanma -sevgiliden ayrılma kadar basite indirgenebilinirken, boşanmayı bir rest çekiş, varoluşunun kanıtı olarak da algılayabiliyorlar. Ama en kötüsü, boşanan annesine rağmen evliliğini yürütmeye çalışmanın anneye veya kardeşlerine karşı büyük bir haksızlık duygusu yaşaması ve tercihi aile ile evliliği arasında yapma durumudur.

Boşanma bir toplum sorunu ise, bunu değiştirmek bizim elimizde:
* Evliliklerinizin kötü sahnelerini unutun ve sadece güzel olanlara yoğunlaşın. Kendinizle, eski eşinizle barışın.
* Başkasının geleceğini yönlendirmek yerine, kendi geleceğinizi mutluluk üzerine kurun.
* Siz başka bir evliliğin, analiz veya tanı merkezi olamazsınız. Gençlere kendi kötü hikâyenizi anlatarak evlilikleri aynılaştırmaktan vazgeçin.
* Her evlilik son ana kadar kurtarılmayı hak eder. Bunun için çiftleri terapistlere yönlendirin; komşu teyzelere, amcalara değil.
*Çocuklarınıza evliliği ya da babalarını/annelerini kötülemeyi bırakın. Ve ilk evlenme sebebinizi hatırlayarak, onlara kutsal olan değerleri anlatın.
*Eski kötü hikâyeler anlatarak, çaresizi oynamayın. Yoksa çocuğunuzun saygısını ve otorite gücünüzü kaybederseniz.  
*Ünlü şahsiyetlerin rahatça boşanması veya evlenmesi haberlerinden etkilenmeyin. Unutmayın orası
“Gösteri Dünyası”.

Aile her çocuğun tanıdığı ilk kutsal topraklardır.
Sevgi, inanç, destek, koruma ve beraber bir yaşam bu kutsallığın beslendiği duygulardır. Eğer bunları yaşatmazsak, çocuklarımıza kendi kaderlerimiz gibi bir yaşam çizmeye çalışırsak, toplumlarda boşanma oranı %200 artar ve evli çift diye bir şey kalmaz.

BOŞANMA bir özgürlük değildir.
EVLİLİK bir durum, BOŞANMA bir durum değişikliğidir.

DURUMLAR insanlara göre değişir. Özgürlük, insanın kendi durumunu sizden, komşudan, akrabalardan bağımsız yaşamasıdır.


Alıntılar Psk. Dan. Serhat Yabancı'nın yazısından alınmıştır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder