27 Mayıs 2012 Pazar

Bekar anne babalar; siz bir ailesiniz!

Aile kelimesi genellikle karı-koca ve onların biyolojik çocuklarından oluşan topluluğu ifade etmek için kullanılır. Oysa günümüzde aile kavramı pek çok anlama geliyor. Anne-babalar evli, bekar, boşanmış ya da eşini kaybetmiş olabileceği gibi, çekirdek aileler, geniş aileler, evlat edinilmiş çocukların olduğu aileler, karışık aileler, çeşitli nedenlerle uzak mesafelerde yaşayan aileler gibi pek çok farklı aile yapısı mevcut.

Suçluluk duygusu ile baş etmek

Bekar anne-babaların çoğunun suçluluk duyguları ile mücadele ettiği biliniyor. Anne-babalar boşandıkları için, çocuklarını disipline ettikleri için, çok fazla çalıştıkları için gibi çeşitli nedenlerle suçluluk duyabiliyorlar. Zaman zaman bu suçluluk duygusu çocuklara kesin sınırlar koymalarını engelleyebiliyor ve anne-babalar tutarsız ya da çok izin verici bir tutum benimseyebiliyorlar. Bazı anne-babalar da eksik olan ebeveynin yerini doldurmaya çalışıyor. Hatta bu nedenle çocuktan özür dileme ihtiyacı dahi duyabiliyorlar. Ancak özür dileyici mesajlar vermek, birinin yanlış bir şey yaptığı anlamına geliyor. Bunun yerine anne-babaların kararlarını gözden geçirmeleri ve içinde bulundukları durumu gerçekçi bir şekilde değerlendirmeleri gerekiyor. Solo anne&babalar olarak çocuklarınız için yapabileceğiniz en iyi şey evde ve işte mutlu ve güçlü olmaya çalışmaktır. Tutarlı, sevgi dolu ebeveynleri olan çocuklar mutlu bir şekilde büyüyecektir.

Sorunlarla baş etmek: Bekar anne-babalı aileyi güçlendirmek
Çocuk yetiştirmenin tek bir doğru yolu mevcut değildir. Ancak araştırmalar bekar anne-babaların çocukların şu özel ihtiyaçlarına dikkat göstermeleri gerektiğini ortaya koyuyor:

Güvenlik: Güvenlik duygusu sarsıldığında çocuklar yeni ve beklenmedik olaylar karşısında daha büyük korku duyabilirler. Anne-babadan biri evinden (ve belki de hayatından) ayrılan çocuklar diğer ebeveynin de kaybolacağından endişe edebilirler. Bu durum karşısında anlayışlı ve sabırlı olmaya çalışın. Zamanla çocuğunuzun güven duygusunu yeniden oluşturacaksınız.

Bağımsızlık: Çocuklarınızın yeniden üzülmesini önleme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu korkudan dolayı da aşırı derecede koruyucu davranabilirsiniz. Ancak çocukların bağımsız bir şekilde uçabilmeleri için kanatlarını test etmeleri gerekir. Kendinize şu soruyu sorun: Aşırı derecede korumacı mı davranıyorum yoksa sadece çocuğumun sağlık ve güvenliğine özen göstermeye mi gayret ediyorum?
Çocuklarımın mı ihtiyaçlarını karşılıyorum, yoksa çocuklarımı sürekli yakınımda bulundurarak kendi arkadaşlık ihtiyacımı mı karşılıyorum?

Kabul etme: Çocuklarınızın onları sevdiğinizi ve ne olursa olsun onları kabul ettiğinizi bilmelerini sağlayın. Kimse mükemmel değildir. Çocuklar, hata yapsalar bile her zaman kendilerini seveceğinizi bilmeye ihtiyaç duyarlar.

Sevgi: Çocuklarınıza onları sevdiğinizi söyleyin. Sevginizi sarılarak, öperek ve kelimelerle dile getirin.

Zaman: Her gün çocuklarınızla birlikte zaman geçirin. Okumak, birlikte yürüyüşe çıkmak, gününüz hakkında konuşmak ya da yemek masasını birlikte hazırlamak beraber vakit geçirmenizi sağlayacak yollardan bazıları. Ayrıca özel olayları paylaşmanız da önemli. Aile olarak tatile çıkmak, birlikte maç izlemek, sinemaya ya da dondurma yemeye gitmek çocuklar için önemli jestlerdir. Birlikte zaman geçirmek ilişkilerinizi güçlendirir ve çocuklarınıza sevildiklerini hissettirir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder