6 Mayıs 2012 Pazar

Hayvanlarla Tedavi


 

Doktor Ender Saraç ile veteriner Talat Gülbay, bir süre önce bir araya gelerek, tıbbı destekleyen ve tamamlayan bir dal olarak “hayvanlarla tedavi” konusunda çalışmaya başladı.

Ender Saraç ve Talat Gülbay, geçen yıl tanıştı. İki hayvan sever, hem toplumdaki hayvan sevgisini arttırmak hem de şifanın sadece bitkilerde değil hayvanlarda da olabileceğini duyurmak üzerine çalışmaya başladılar. Derken devreye Naturel Beden Festivali girdi ve ikili “Hayvanlarla Tedavi” isimli seminer için kolları sıvadı. Üç aylık bir çalışma sonucunda hazırlıklarını tamamladı.

Hayvanlarla tedavi, alternatif tıpta binlerce yıldır var olan bir yöntem. Ayrıca hayvanlardan elde edilen serumlar, sığır jelatini, arı sütü gibi ürünler de pek çok kişi tarafından biliniyor ve kullanılıyor. Ender Saraç, seminerin farkının, bütün bu yöntemleri bir arada sunmak olduğunu ve konuyla ilgili gelişmelerin tohumlarının atılacağını söylüyor: “Hayvanlar insanlara şifa verip hastalıkları tamamen tedavi edebiliyor. Bunun nedeni masum ve çok içgüdüsel davranmaları. Tabii bunları söylerken amacımız kesinlikle modern tıbbı bir yana atmak değil. Ona tamamlayıcı bir dal oluşturmak. Aslında dünyanın çeşitli yerlerinde sülüklerle, yunuslarla, atlarla tedaviler uygulanıyor. Belki ileride bu yöntemlerin uygulanacağı bir merkez de açabiliriz.” Yunuslarla tedavi en çok bilinen yöntemlerden... 1970’ten beri uygulanıyor. 15 gün süren tedaviler, sinir sistemi problemlerinde, özürlü çocukların tedavilerinde uzun süre olumlu etki gösteriyor.
İkili, başka hangi hastalıkların tedavisinde hayvanlardan faydalanıldığını anlattı:

ATLAR NEGATİF ENERJİYİ TOPRAĞA AKTARIYOR
Atlarla tedavi, bu alanda bilinen en eski yöntemlerden...  Bu yöntem sıklıkla çocukların sinir bozuklukları, kas iskeleti bozuklukları, otizm, konuşma bozuklukları ve beyin felçlerinde kullanılıyor. Belli tedavi seansları var. Hastayı heyecanlandırıp duygu kanallarını açtıkları için hastaya verilen öğreti uzun süre fayda sağlıyor. Tabii bu işlem için çocuğun ruh halini tanıyan ve atın ruhundan anlayan bir uzmanın işin içinde olması gerekiyor. Atların önemli özelliklerinden biri de insanlardaki negatif enerjiyi almaları. Ata bindiğinde binicinin kök şakraları atın şakrasıyla temas ediyor. Bu sayede at binicisini topraklıyor ve negatif enerjiyi toprağa aktarıyor. Sadece 20 dakika ata binmek bile negatif enerjiyi atıyor.

KEDİ VE KÖPEK TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR, KALP KRİZİNİ ÖNLÜYOR
ABD hastanelerinde bu tedavi yöntemi için eğitilmiş özel kedi ve köpekler bulunuyor. Daha çok kalp hastalarında, uzun süreli tedavi için hastaneye yatanlarda, otistik çocuklarda kullanılıyorlar. Kullanılan yöntemle kedi ve köpekler kalp hastalarında tansiyon düşürüyor, kalp krizinde ölüm oranını yüzde üç azaltıyor. ABD’de her yıl 30 bin insanın hayatı kedi ve köpek beslediği için kurtuluyor diyebiliriz. Evcil hayvan besleyenlerde gerilim azalıyor, kolesterolleri evcil hayvan beslemeyenlere göre daha düşük oluyor. Çocukların büyüme döneminde okuldaki davranışlarını ve sosyal hareketleriyle karar verme yeteneklerini olumlu etkiliyor. Ailesini kaybeden çocukların problemi atlatmasına yardımcı oluyor.

SÜLÜK HASTALIKLI DOKUYU YİYOR BALIK MANİKÜRDE KULLANILIYOR
Varis, hemoroid, egzama, ödem ve yanık gibi rahatsızlıklarda kullanılıyorlar. Sülükler vücuttaki hastalıklı bölgenin bütün zehrini ve toksinini çekiyor. Tabii bunu hijyenik ve bilinçli olarak yapmak şart. Balıklarla tedavi de çok önemli. Örneğin Sivas’taki Balıklı Göl’deki suda yüksek oranda selenyum olduğu için, gölde yaşayan balıklar ilginç bir şifa yeteneğine sahip. Sadece hastalıklı dokuyu yiyorlar. Sedef hastalığı, egzama ve aknelerde iyileştirici etkileri çok yüksek. Uzakdoğu’da manikür ve pedikür yapan balıklar var. Son yapılan araştırmalar balıkları seyretmenin zihni rahatlattığını gösteriyor.

Rehberlik ve yardımcılık yapan köpekler
Evcil hayvanlar sadece insan sağlığı için uygulanan tedavilere yardımcı olmakla kalmayıp onlara rehberlik ve yardım hizmeti de sunuyor. Bu konuda şüphesiz en çok rol oynayan köpekler. Özellikle engelli insanların yetersizlikleri ile ilgili ihtiyaçlarını gidermeleri ve normal yaşantılarını sürdürmeleri için görev yapan köpekler, onların hayatlarını kolaylaştırıyor.
Rehber köpekler içinde en bilinenleri, körlere yardımcı olanlar... Bu köpekler, görme engelli sahiplerine caddelerde karşıdan karşıya geçerken, evin içinde ve dışında yürürken, kapılardan geçerken, asansör ve yürüyen merdivenlerde yardımcı oluyor. Buna benzer şekilde işitme engelliler için eğitilmiş olan köpekler de sahiplerine telefon çaldığında, kapı çaldığında, evdeki insanlar seslendiğinde, bebek ağladığında, evdeki alarmlar ve çalar saat çaldığında, anormal sesler duyduklarında uyararak yardımcı oluyorlar.
Hizmet köpekleri ise özellikle hareket yeteneklerinde kısıtlama ve engel olan kişilere yardımcı oluyor. Evdeki ışıkları açıp-kapatarak, kapıları açarak, ufak tefek eşyaları taşıyarak, onların düşürdükleri veya uzanamayacakları mesafede bulunan eşyaları uzatarak, tekerlekli sandalyelerini çekerek ve oturma pozisyonundan ayağa kalkmalarına destek vererek hizmet ediyorlar. Hatta bazıları çekmeceleri açıp kapayarak, çamaşırları makineye ve kurutucuya yerleştirip çıkararak, bazıları da yakındaki bakkaldan alışveriş yaparak sahiplerine yardımcı oluyor.
Bazı köpekler ve kediler ise belli periyotlarla nöbetlere yol açan hastalıkları olan sahiplerine, bu nöbetler öncesinde haber vermek üzere eğitilebiliyor. Nöbet öncesindeki küçük değişikleri algılamak üzere eğitilen kedi ve köpekler bu sayede nöbet geçirmek üzere olan sahiplerine yeterli vakit kazandırarak daha emniyetli bir yere geçmesi ve hazırlanması konusunda hayati bir yardımda bulunuyor.
Parkinson hastalarının, sadece ayaklarının donup hareketsiz kalmasına ve düşmelerine yol açan durumlarda, daha önceden eğitilmiş olan köpekler sahiplerine dokunarak ayaklarının tekrar hareket etmesine ve yürümenin devamına imkan sağlıyor. Köpeklerin teması ile donup kalmış ayağın tekrar hareket etmesinin nedeni medikal anlamda tam olarak açıklanabilmiş değil. Bunun yanı sıra benzer şekilde köpekler karşı denge faktörü olarak hareket edip sahiplerinin denge kurmalarına da yardımcı olabiliyor. Düşen sahiplerinin yerden kalkmasına yardımcı olmak üzere de eğitilebiliyor.

VETERİNER HEKİM TALAT GÜLBAY
Pako’nun Sayfası (t)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder