14 Mayıs 2012 Pazartesi

Bilgisayar/İnternet Bağımlılığı

 Bilgisayar ve internet...
 İletişim çağıyla birlikte hayatımıza giren bu teknolojiler ilk zamanlarda ebeveynlerin çocuklarının eğitimine yardımcı olması düşüncesiyle evimizde yerlerini aldı. Pek çok çocuk ise "ders çalışacağım" bahanesiyle anne babasını bu teknolojilerden faydalanmaya ikna etti.  İyi niyet ve merakla desteklenen, faydaları saymakla bitmeyen bu iletişimin çığır açan yeniliği evlere ilk girdiğinde, ailelerin bilgisayarın taksitleri bitmeden internet bağlatmak istememeleri sonucu önü alınamayan bir soruna kapı açtı.  Aile, boş kalmasın, zaman geçsin diye çocuğun bilgisayardaki sabit oyunlarla zaman geçirmesine izin verdi. Sonra bunun yerini oyun cd'leri aldı ve internetin yaygınlaşmasıyla beraber de oyun siteleriyle tanışma izledi. Zamanın nasıl geçtiğini anlamayan kullanıcının giderek hayattan kopup, saatlerce tuşlar ve ekranla bütünleşmesi, konuşma isteğini tanımadığı kişilerle yazışarak gidermeye yönelmesi, zamanla gelişen siteler, sosyal ağlar, platformlar, işler derken ortaya bilgisayar/internet bağımlılığı çıktı.

Tamamen iyi niyetle eve sokulan bu teknolojilerin kullanımı, ailelerin kontrolünde çıktı ve büyük sorunlara sebep oldu. Zaman zaman çocuklar türlü tacizlere uğradı, uygunsuz ve gereksiz sohbetlere katıldı, çocukların kişisel bilgileri alındı, zamanlarının en verimli dönemleri çalındı, beyinlerinin üretici kısımları törpülendi. Bunlarla da kalmayıp bağımlılığa, dikkat bozukluğuna, uykusuzluğa, çevreye ilgisizlik gibi sorunlara kadar uzanan bir süreç gözlendi.

Bilgisayar / internet bağımlılığı tanım olarak tüm dünya için yeni bir kavram. İnternete bağlı olmadan geçen zamanın önemini yitirmesi, yoksun kalındığında ise aşırı sinirlilik hali ve saldırgan olunması bilgisayar / internet bağımlılığının en basit tarifi.

Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir rapor da "internet bağımlılığı" kavramını destekler cinsten. AB araştırmasında, günde 4 saatten fazla sanal alemde sörf yapan kişilerde tıpkı kumar bağımlılarında olduğu gibi, beyinde insanın kendisini iyi hissetmesini sağlayan adrenalin benzeri bir kimyasal olan dopamin birikmesi meydana geldiği tespit edilmiş.

Peki ne yapmalı?

*İnternet bağımlılığından kurtulmak için günlük internet kullanım saatleri değiştirilmeli.
*Çocuğunuz depresyon, öfke ve özgüven eksikliği gibi bilgisayar / internet bağımlılığı belirtileri gösteriyorsa, profesyonel bir danışmana başvurmalı.
*Çocuklara, sinema, tiyatro, müze gezintileri gibi sosyal aktivitelere ve sportif faaliyetlere zaman ayırması için ortam hazırlayıp, onları arkadaşları ile birebir iletişim kurmaya özendirmeli
* Ve önemli bir madde olarak da kendi internet kullanımınız dengelenmeli. Unutmayın, çocuğunuzun örnek alacağı ilk kişi sizsiniz.

Ayşen Ilgın (t)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder